Selecteer een pagina

Als je op zoek bent naar een stageplek is het voeren van een sollicitatiegesprek onvermijdelijk. Hierbij is het belangrijk dat je een goede eerste indruk maakt. Een eerste indruk is binnen enkele seconden gemaakt en als je geen goede eerste indruk hebt gemaakt, is het een zeer lastige klus om het beeld positief te wijzigen.

Bij het krijgen van een eerste indruk, let men op uitstraling, lichaamshouding, oogcontact én op kleding. Niet iedere student heeft een duidelijk beeld van welke kleding geschikt is voor een sollicitatiegesprek. Veel studenten hebben moeite met het combineren van kleuren en patronen op kleding. Iedereen maakt onbewust associaties met kleuren en patronen. Als je je kleding goed draagt, maken mensen de juiste associaties, waardoor jij een goede eerste indruk maakt en je kansen op het vinden van een leuke stageplek vergroot!

Hoe wil je overkomen?

Je stemt je kleding af op hoe je wilt overkomen. Je maakt bijvoorbeeld geen verzorgde indruk als je een joggingbroek draagt naar een sollicitatiegesprek.

Creatief

Wil je jouw creatieve kant benadrukken? Ga dan voor gewaagde kleuren. De kleur paars wordt veel met creativiteit geassocieerd. Hetzelfde geldt voor een stippenpatroon. Perfect bijvoorbeeld voor op een overhemd, blouse of stropdas.

Conservatief

Conservatieve kleding wordt veel bij banken, advocaten, accountants en andere formele gelegenheden gedragen. Wil je enigszins behouden overkomen? Kies dan voor ‘veilige’ kleuren, zoals donker grijs en donkerblauw. Qua patroongebruik gebruikt men in dergelijke situaties strepen of een uni (egaal) patroon.

Betrouwbaar

Het is erg prettig om met betrouwbaarheid geassocieerd te worden. Zeker in zakelijke context is dit een bijzonder prettige associatie. Men associeert rustige kleuren zoals groen en bruin vaak met betrouwbaarheid. Populaire patronen voor een dergelijke uitstraling zijn het visgraat patroon en een ruiten patroon.

Rust

In zakelijke context is rust een prettige eigenschap om mee geassocieerd te worden. Kies in dit geval voor heldere koele kleuren, zoals lichtblauw. Naast rust straalt deze kleur ook toegankelijkheid uit, wat het sollicitatiegesprek ten goede komt. Veel mensen laten deze kleur terugkomen in het overhemd of blouse. Kies hier voor een egaal of geruit patroon.

Hoe je niet wilt overkomen

Helaas zijn er ook kleuren die negatieve associaties met zich meebrengen. Alhoewel dit prachtige kleuren kunnen zijn, zijn deze niet geschikt om tijdens een sollicitatiegesprek te dragen. Ze kunnen er namelijk voor zorgen dat andere mensen een verkeerde inschatting van je maken.

Agressief

Tenzij je bij een extreem salesgericht bedrijf wilt stagelopen, is agressief niet hoe je wilt overkomen. De kleur die hiermee wordt geassocieerd is rood. Alhoewel rood ook energiek passievol kan overkomen, associëren de meeste mensen de kleur met dominantie. Op het gebied van patronen kunnen strepen deze associatie veroorzaken. Hierbij gaat het vooral om brede opvallende strepen.

Opdringerig

In nagenoeg elke bedrijfssector raadt men het dragen van oranje kleding tijdens een sollicitatiegesprek af. Dit komt omdat oranje hier wordt geassocieerd met opdringerigheid en schreeuwerig. Bij patronen wordt vooral het paisley patroon geassocieerd met opdringerigheid. Dit patroon kan daarentegen ook creativiteit opwekken.

Inspiratieloos

Je wilt in geen enkel geval inspiratieloos overkomen. Kleuren dit deze associatie oproepen zijn zwart en lichtgrijs. Alhoewel deze kleuren veel worden gebruikt bij vrijetijdskleding, voegen ze op zakelijk gebied weinig toe aan je outfit. Pas ook op met bloemenpatronen. Dit patroon gaat al mee sinds de jaren ‘70. Maar anno 2017 lijken mensen (op zakelijk gebied) op dit patroon uitgekeken te zijn.

Bekijk voor een volledig overzicht de kleurassociatiekaart en patroonassociatiekaart. Alhoewel kleur- en patroonvoorkeuren erg persoonlijk zijn, helpen deze tips je met het creëren van een gewenst imago. Veel studenten zijn erg behouden in het combineren van kleuren en patronen. Experimenteer hier gerust mee, ook hiermee maak je namelijk een statement! Bovendien vergroot dit je kansen voor het verkrijgen van die leuke stageplek!